De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wil de economie stimuleren, maar heeft geen eigen pot met geld. Analist Arne Petimezas van AFS Group legt uit.

1.De beursgang van de Chinese e-commerce reus Alibaba is in een klap de grootste beursgang ooit geworden. Alibaba haalde met de beursgang vorige week vrijdag 21,8 miljard dollar op. De koers steeg op de eerste handelsdag ten opzichte van de uitgiftekoers van 68 dollar met 38 procent, en daarom hebben volgens persbureau Reuters de begeleidende zakenbanken een optie uitgeoefend om nog eens 48 miljoen aandelen extra uit te geven. De omvang van de beursgang stijgt daardoor naar 25 miljard dollar, ruim boven de nummer twee, Agricultural Bank of China die in 2012 22,1 miljard dollar ophaalde.

2.Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie heeft een probleem volgens de Süddeutsche Zeitung: hij weet niet waar hij het geld vandaan moet halen om zijn eigen Europese investeringsprogramma van 300 miljard euro te financieren. Juncker wil het programma financieren uit bestaande middelen, wat betekent dat het geld uit van een andere begroting moet komen (wat het stimulerend effect heel erg beperkt).
Niemand wil Juncker echter het geld geven en daarom is de eurocraat volgens Süddeutsche aan het kijken of het 500 miljard euro grote noodfonds ESM het geld kan ophoesten. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble schoot vanzelfsprekend de proefballon van Juncker af. Schäuble zei dat het ESM bedoelt is om in crisissituaties eurolidstaten van noodfinanciering te voorzien als marktfinanciering niet langer mogelijk is. Juncker kan financiering van het investeringsprogramma door het ESM dan ook op zijn buik schrijven, want Duitsland heeft vetorecht over het inzetten van het ESM.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.Maar waar gaat het hier nou eigenlijk om tussen Juncker en Schäuble? Schäuble zegt dat het ESM alleen gebruikt mag worden als een eurolidstaat zichzelf niet langer kan bedruipen en niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Lees: obligatiehouders niet op tijd kan betalen. Juncker wil in een klap de slagkracht van de Europese UNie vergroten door de beschikking te krijgen over een grotere pot met geld.

4.De voormalige Franse president Nicholas Sarkozy, naar wie een onderzoek loopt wegens machtsmisbruik, is een beetje als Silvio Berlusconi, de voor belastingfraude veroordeelde oud-premier van Italië. Beiden denken dat ze onmisbaar zijn en dat hun land niet zonder hen kan. Sarkozy gaf afgelopen weekend op TV tekst en uitleg bij zijn vorige week aangekondigde terugkeer naar de politiek. Op France2 zei Sarkozy dat hij “nog nooit zoveel woede in dit land te hebben gezien, zoveel gebrek aan perspectief.” Naar alle waarschijnlijkheid gaat Sarkozy in 2017 een gooi naar het presidentschap doen. Probleem voor Sarkozy – en de zittende president Hollande – is dat Marine Le Pen van het Front National de meest populaire presidentskandidaat is.

5.Philips gaat volgens de Telegraaf in de komende dagen beginnen met de verkoop van de belangen van 60 procent in de divisies die onderdelen maken voor led- en autoverlichting. Private equity firma’s zouden potentiële overnamekandidaten zijn voor de twee divisies, genaamd Lumileds en Automotive. Philips kondigde afgelopen zomer al aan dat het af wil van Lumileds en Automotive om te kunnen voldoen aan de winstdoelstellingen. Het concern, dat morgen en overmorgen de jaarlijkse beleggersdag in Londen houdt, behoudt overigens de divisie die complexe verlichtingssystemen maakt voor steden.

6.Duitse wapenboeren zijn boos. Volgens Süddeutsche Zeitung dreigen alle grote Duitse wapenproducenten hun biezen te pakken en te verhuizen naar het buitenland als Duitsland de export van wapens blijft blokkeren of het wapentuig zelf niet wil kopen.

7.Vorige week haalden banken bij de eerste veiling van de ECB’s goedkope leningen slechts 82,6 miljard euro op, iets meer dan de helft van de marktverwachting, en nog niet de helft van wat banken in theorie hadden kunnen ophalen. De veiling wordt dan ook als een flop gezien. Maar de voorzitter van de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo, Gian Maria Gros-Pietro, is het daarmee oneens. De veiling is geen flop “want banken hebben geen reden om meer geld van de ECB te vragen dan dat ze aan specifieke klanten kunnen uitlenen.” Met andere woorden, ook al zouden banken meer willen lenen van de ECB, ze zullen dit niet doen zolang er niet genoeg vraag naar krediet is.

8.Volgens het CBS zijn huizenprijzen in augustus weer een klein beetje gestegen. Ten opzichte van juli stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met 0,1 procent. Vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden bedroeg de prijsstijging 1,7 procent. Ten opzichte van de bodem in november 2013 liggen de prijzen 3,2 procent hoger.

9.ECB-president Mario Draghi geeft maandagmiddag zijn periodieke getuigenis in het Europees Parlement. Dat zijn over het algemene tamme aangelegenheden, en dat zal vandaag waarschijnlijk niet veel ander zijn. Hoe dan ook, Draghi heeft een erg groot probleem. Draghi had gehoopt dat banken gulzig op grote schaal goedkope langlopende leningen van de ECB zouden opnemen. Maar de animo voor de leningen is vooralsnog teleurstellend.
Draghi wil dat opvangen met de aankoop van door onderpand gedekte obligaties en verpakte leningen. Van de meet af aan was echter al duidelijk dat het erg lastig zo zou worden om genoeg obligaties te kunnen opkopen. Inflatieverwachtingen van beleggers zijn daardoor weer dalende. En de marktindicator die Draghi nauwlettend in de gaten houdt om na te gaan of de markt denkt of de inflatie op middellange termijn aan de doelstelling van 2 procent voldoet, is inmiddels gezakt naar beneden het niveau van vóórdat Draghi zijn cruciale speech in Jackson Hole hield en in de weken daarna de extra stimuleringsmaatregelen aankondigde. Met andere woorden: beleggers zijn aan weer aan het gokken dat de ECB niet aan zijn eigen doelstelling voldoet.

10.Europese aandelenbeurzen staan vandaag licht lager voorafgaand aan de getuigenis van Draghi. Heel spannend is het allemaal niet, behalve de spectaculaire koersval van de Britse supermarktketen Tesco’s, war een boekhoudschandaal aan het licht is gekomen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl